Secretele micropigmentării sprâncenelor prin microblading

Pentru că mi-au fost puse întrebări în ultimul timp despre acest subiect, m-am hotărât să enumăr niște aspecte clare despre ceea ce este corect și ce nu privind una dintre cele mai frumoase și mai ales naturale tehnici de construcție a sprâncenelor. Fie că îți dorești să devii dermopigmentist sau ești deja un specialist, fie că te întrebi cu ce poate fi benefică o procedură de micropigmentare pentru chipul tău, s-ar putea să găsești utile rândurile de mai jos.   

Tehnica manuală de micropigmentare denumită microblading a revoluționat domeniul dermopigmentării datorită posibilității de a crea fire extrem de fine, asemenea celor naturale, iar rezultatul poate fi confundat cu o sprânceană absolut naturală.
Spre deosebire de tehnicile clasice de micropigmentare care se realizează cu ajutorul unui aparat de micropigmentare, tehnica microblading necesită un stilou special care desenează fiecare fir de păr în parte. Evident, procesul este extrem de meticulos, de aceea este bine să fie realizat doar și numai de către specialiști.

  •  Tehnica se lucrează doar manual, prin ace (lame) de unică folosință cu numere diferite de pini și diametre, în funcție de grosimea și mărimea firului natural din sprânceană.
  •  Selectarea acelor pentru realizarea firelor se face în funcție de tenul clientei și grosimea firului natural din sprânceană.
  • Microblading se realizează urmărind sensul natural de creștere al firelor din sprânceană.

* În cazul alopeciei se aplică scheletul tehnicii învățate în cadrul cursului de bază de dermopigmentare pe care îl susțin în cadrul Academiei Simetric.

  • În realizarea firelor prin microblading este interzisă suprapunerea firelor, prin tăierea lor încrucișată.

  • După realizarea formei și desenului ales, înainte de a începe procedura, specialistul trebuie să se asigure că:

– întregul cabinet este pregătit pentru clienta care urmează să se prezinte (spațiul de lucru trebuie să fie curat, totul trebuie să fie dezinfectat)
– că are mănușile puse
– inelul trebuie să fie pregătit cu pigmentul ales pe degetul arătător
– că a montat corect lama în stiloul microblading, cu vârful cel mai lung înclinat în partea dreaptă (lama trebuie să fie răsucită bine în stilou, astfel încât să nu se miște).

  • După realizarea ramei cu lama introdusă în pigment la fiecare fir, se folosește un bețișor/microbrush cu pigment pentru ungerea zonei și se tapotează pigmentul cu degetul. Astfel, se poate observa dacă culoarea și adâncimea firelor din derm sunt în armonie cu părul clientei.
    * În cazul în care pigmentul este prea deschis în comparație cu părul, se folosește un ton mai închis al pigmentului.
    * Pentru confortul clientei se folosește repetat, în timpul lucrului, un bețișor îmbibat în fiola anestezică. Pentru fiecare utilizare e nevoie de un bețișor curat ( în cazul în care se va introduce un bețișor folosit în fiolă, la finalul lucrării se va arunca sticluța anestezicului).
  • După finisarea lucrării, se recomandă întinderea pielii, apoi tapotarea pigmentului cu degetul și se lasă masca de pigment să acționeze timp de 5-10 minute. Apoi se șterge pigmentul și se fac fotografii de verificare a firelor, simetriei, intensității pigmentului.
  • Dacă se observă goluri vizibile, se completează cu fire mici. Dacă unele fire nu sunt la fel de intense, se revine cu acul peste ele pentru intensificarea lor și apoi se completează cu pigment.
    * Firele de microblading au nevoie de o distanță naturală, deoarece la vindecare, se vor strânge cu -30%, iar astfel se vor uni. Chiar dacă clienta cere realizarea de fire dese, e nevoie să i se explice că după vindecare acestea se vor apropia. Dacă va fi nevoie, se vor adăuga fire la ședința de retuș.
    Notă: Dacă se greșește un fir (ieșit din ramă), la finalul lucrării acesta poate fi îndepărtat prin frecarea zonei cu un microbrush îmbibat în apă oxigenată de 3%, până la eliminarea pigmentului din piele. Zona va rămâne roșie, iar la vindecare firul greșit nu va mai fi vizibil.
  • Clienta trebuie să fie informată că este normal ca după prima ședință de microblading, corpul să respingă de la 1 la 7 fire dintr-o sprânceană și că acestea vor fi completate la retuș.
    * Retușul se recomandă la 2 luni în cazul clientei care nu sângerează și la 3 luni dacă sângerează abundent.
    * La retuș nu e necesar să se revină fix pe aceleași fire. Ele sunt vindecate și puteți crea altele noi, având în vedere că, între timp, vor mai crește și alte fire naturale noi în goluri.
    * De obicei, dacă clienta nu are fire naturale de păr într-o porțiune a sprâncenei, exact acolo firele create de voi se vor depigmenta cel mai mult.

Microblading-ul oferă cel mai natural efect și, în general, la culorile deschise, nu rezistă mai mult de 12 luni. Se recomandă o lucrare nouă o dată pe an.


Această tehnică nu poate fi realizată mai mult de 3-4 ori. Microbladingul lasă în urma firelor cicatrici, iar după 3-4 ședinte, pigmentul se împrăștie în piele și firele se unesc.
În această situație, în cadrul consilierii profesionale clientei i se poate recomanda tehnica POWDERING.

VEZI VIDEO Invata cat mai usor tehnica microblading fir cu fir 3D

IMPORTANT! Tehnica descrisă mai sus este prezentată numai ca referință și nu ca o înlocuire a unei instruiri corespunzătoare. Arta de aplicare a procedurilor de micropigmentare semipermanentă implică riscuri semnificative de responsabilitate pentru specialiștii din domeniu. Nu recomand nimănui să pună în aplicare tehnicile descrise, dacă:

  • nu a beneficiat de o pregătire adecvată, prin intermediul instructajelor și/sau indicațiilor profesionale calificate 
  • dacă nu are cunoștință de riscurile implicate de aplicarea produselor semipermanente
  • dacă nu dorește să își asume întreaga responsabilitate asociată cu acele riscuri